همه چیز دربارهی اپلیکیشن پیام رسان واتساپ
- Soheil Parhizi
- Jan 15, 2018
- 6 min read
همه چیز دربارهی اپلیکیشن پیام رسان واتساپ (What’s App)

قصد داریم در این مقاله به طور مفصل به توضیح موارد مختلف در مورد اپلیکیشن پیام رسان واتساپ (What’s App) بپردازیم. در این مطلب ابتدا توضیحاتی در مورد چگونگی ایجاد واتساپ و معرفی بنیانگذاران آن ارائه میدهیم و سپس دربارهی مالکیت ، ارزش اقتصادی ، منابع درآمدی ، آمار کاربران و … این پلتفرم اطلاعاتی ارائه خواهیم کرد.
ایدهی اولیه و چگونگی ایجاد واتساپ
اپلیکیشن پیام رسان واتساپ در سال ۲۰۰۹ توسط برایان اکتون (Brian Acton) و جان کام (Jan Koum) ایجاد شد. اکتون و کام هر دو از کارمندان سابق یاهو بودند. در ژانویه سال ۲۰۰۹ میلادی جان کام پس از خرید یک اسمارت فون آیفون و بررسی اپ استور متوجه پتانسیل بالای صنعت برنامه سازی در عصر حاضر شد. ایدهی اولیهی واتساپ که توسط جان کام مطرح شد ایجاد ابزاری مفید برای کاربران تلفن همراه به منظور بهبود تعامل و ارتباط آنها با یکدیگر و با دوستان خود بود.
به این ترتیب با طرح ریزی کام و کمک یکی از دوستان او به نام فیشمن نسخهی اولیهی واتساپ توسط یک برنامه نویس روس ایجاد شد. کام نام این برنامه را WhatsApp نهاد که شباهت زیادی به کلمهی What’s Up (به معنای چه خبر) دارد و در نهایت در دومین ماه از سال ۲۰۰۹ او شرکت واتساپ را در کالیفرنیا تاسیس کرد. در همین حال برایان اکتون در حال ایجاد استارتآپ خود بود. بد نیست بدانید نسخههای اولیهی واتساپ دارای مشکلات زیادی نظیر کرش کردن یا متوقف شدن برنامه به صورت ناگهانی بودند و به گفتهی بنیان گذاران این پلتفرم ، جان کام بارها به دلیل عدم سودآوری مناسب قصد رها کردن این پلتفرم را داشت.
تغییر ناگهانی
با معرفی Push Notification ها در همین سال توسط اپل که باعث میشد کاربران بدون استفاده از یک برنامه ، پیامهای آن را از سرور دریافت کنند وضعیت واتساپ تغییر کرد. واتساپ تا قبل از معرفی نسخهی ۲.۰ این برنامه فقط به عنوان یک برنامهی مشخص کنندهی وضعیت کاربران شناخته میشد. با معرفی نسخهی ۲.۰ این اپلیکیشن و اضافه شدن قابلیت پیام رسانی تعداد کاربران این پلتفرم با یک رشد ناگهانی به ۲۵۰.۰۰۰ نفر رسید. در اواخر سال ۲۰۰۹ برایان اکتون که مشغول مدیریت استارتآپ دیگری بود با متقاعد کردن پنج نفر سرمایهای ۲۵۰.۰۰۰ دلاری به شرکت واتساپ تزریق کرد و به دوست خود پیوست.
بعد از ماهها و معرفی این برنامه به عنوان نسخهی بتا ، سرانجام در نوامبر ۲۰۰۹ اولین نسخهی رسمی واتساپ به طور اختصاصی برای آیفون در اپ استور قرار گرفت. دو ماه پس از این انتشار نسخهی BlackBerry این برنامه نیز ساخته و معرفی شد. پس از مدتی واتساپ از یک سرویس رایگان به سرویسی اشتراکی تبدیل شد. طبق گفتهی مسئولان این شرکت ، عمده ترین دلیل این تغییر ، تامین هزینههای ارسال پیامک تایید حساب برای کاربران بود. یک ماه پس از معرفی رسمی واتساپ در اپ استور این پلتفرم قابلیت ارسال عکس را به نسخهی iOS اپلیکیشن خود افزود. با ادامهی این روند رو به رشد ، در ابتدای سال ۲۰۱۱ واتساپ به یکی از بیست برنامهی برتر در اپ استور اپل در آمریکا تبدیل شد.
مالک جدید واتساپ
در سال ۲۰۱۱ شرکت Sequoia Capital با رقمی نزدیک به ۸ میلیون دلار ۱۵ درصد از سهام این شرکت را خریداری کرد. پس از آن در سال ۲۰۱۳ و در حالی که واتساپ دارای ۲۰۰ میلیون کاربر فعال بود این شرکت مبلغ ۵۰ میلیون دلار برای این پلتفرم هزینه کرد تا ارزش واتساپ به ۱.۵ میلیارد دلار برسد. در سال ۲۰۱۴ و با رسیدن ارزش واتساپ به ۱.۵ میلیون دلار ، فیسبوک اعلام کرد قصد خرید این شرکت با رقمی بالغ بر ۱۹ میلیارد دلار را دارد. با چنین مبلغی این معامله تبدیل به بزرگترین معاملهی تاریخ تا آن زمان شد.
بخوانید : احتمال عدم پشتیبانی واتس اپ از نسخههای قدیمی ویندوز فون در سال جدید
با فروش واتساپ شرکت Capital تقریبا ۵۰ برابر مبلغ سرمایه گذاری خود سود دریافت میکرد و از این جهت بسیار راضی بود. ۳ میلیارد دلار از کل مبلغ معامله نیز به اکتون و کام رسید. پس از این معامله ، برخی از امکانات واتساپ از دسترس کاربران خارج شد و این امر نارضایتی بسیاری از کاربران از این پلتفرم را به دنبال داشت. این نارضایتیها در نهایت باعث ترک این اپلیکیشن توسط بسیاری از کاربران و جایگزین کردن آن با برنامههای پیام رسان دیگر شد. به طوری که تلگرام ادعا داشت در این مدت حدود ۸ میلیون کاربر جدید به این پلتفرم اضافه شدهاند همچنین به گفتهی لاین ، این اپلیکیشن نیز طی پس از این معامله صاحب ۲ میلیون کاربر جدید شده است.
تغییرات جدید و رشد کاربران
مارک زاکربرگ مدیرعامل فیسبوک ، قصد داشت اپلیکیشن پیام رسان واتساپ را گسترش دهد و خدمات رایگان آنرا بیشتر کند تا این پلتفرم بیش از یک سرویس پیام رسانی برای کاربرانش کاربرد داشته باشد. سه روز پس از اعلام فروش واتساپ به فیسبوک ، بنیانگذاران این شرکت اطلاع دادند که در حال کار بر روی ویژگی تماس صوتی واتساپ هستند و احتمالا این قابلیت تا چند ماه آینده معرفی میشود.
بخوانید : واتساپ در حال تست یک قابلیت جدید برای ارسال فایل ها است
در سال ۲۰۱۴ اپلیکیشن پیام رسان واتساپ با بیش از ۶۰۰ میلیون کاربر فعال ، عنوان محبوبترین برنامهی پیام رسان جهان را بدست آورد. تعداد کاربران فعال در ماه این پلتفرم در ابتدای سال ۲۰۱۵ به ۷۰۰ میلیون کاربری رسید که روزانه بیش از ۳۰ میلیارد پیام برای یکدیگر ارسال میکردند. در همین حال فوربس طی گزارشی پیشبینی کرد بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۸ صنعت مخابرات به دلیل گسترش سرویسهای OTT نظیر واتساپ و اسکایپ با ضرری بالغ بر ۳۸۶ میلیارد دلار روبرو خواهد شد. روند رشد کاربران واتساپ در سال ۲۰۱۵ رشد زیادی داشت و به ۹۰۰ میلیون کاربر فعال در ماه نیز رسید ، تا سرانجام در سال ۲۰۱۶ تعداد کاربران این پلتفرم به یک میلیارد نفر رسید.
در سال ۲۰۱۶ واتساپ اعلام کرد آمار تماسهای صوتی روزانه در این پلتفرم به مرز ۱۰۰ میلیون رسیده است. در همین سال این برنامهی پیام رسان ویژگی تایید دو مرحلهای را به کاربران خود ارائه داد تا آنها از طریق ثبت ایمیل ، امنیت خود را افزایش دهند. علاوه بر این ، واتساپ برای سیستم عاملهای ویندوز و مک نیز منتشر شد. یک سال بعد واتساپ ویژگی استوری که عملکردی شبیه به استوری اینستاگرام داشت را نیز به این اپلیکیشن افزود.
منابع درآمد و مشکلات امنیتی واتس اپ
همانطور که گفته شد ، واتس اپ در ابتدا با دریافت اشتراک سالیانه ۱ دلار از کاربرانش هزینههای خود را تامین میکرد اما در سال ۲۰۱۶ بنیانگذاران این شرکت برای برداشتن برخی موانع از مقابل کاربرانشان از جمله در دسترس نبودن کارت اعتباری برای پرداخت این هزینه ، به کل پرداخت آن را حذف و واتساپ را به یک سرویس کاملا رایگان تبدیل کردند. یکی دیگر از راههای درآمدزایی واتساپ تا سال ۲۰۱۶ ، نمایش تبلیغات درون برنامهای بود که از این سال به بعد در این پلتفرم استفاده نشد. به گفتهی این شرکت ، آنها در برابر حذف این دو راهکار کسب درآمد از ایجاد راهی برای ارتباط امن و معتبر کسبوکارها با مشتریانشان خبر داده بودند.
اما طبق برخی احتمالات منبع اصلی درآمد واتساپ مربوط به جمعآوری اطلاعات میباشد. در سال ۲۰۱۷ کمیسیون اروپا شرکت فیسبوک را به جرم سواستفاده از واتساپ برای جمعآوری اطلاعات کاربران درسال ۲۰۱۴ ، صد و ده میلیون یورو جریمه کرد. آنها ادعا داشتند در زمان ذکر شده از نظر فنی امکان اتصال و ترکیب اطلاعات کاربران واتساپ و شبکهی اجتماعی فیسبوک به صورت خودکار وجود نداشته و فیسبوک از اطلاعات کاربران واتساپ به سود اهداف تبلیغاتی خود استفاده کرده است. هر چند در سال ۲۰۱۶ فیسبوک مدعی شد انتشار اطلاعات برخی از کاربران واتساپ به دلیل یک حفرهی امنیتی و کاملا غیر عمدی بوده است.
فیسبوک که به عنوان مالک اپلیکیشن پیام رسان واتساپ شناخته میشود طی سالیان اخیر دائما برای سیاستهای حفظ حریم خصوصی افراد توسط کاربرانش مورد انتقاد قرار گرفته است. بسیاری از کارشناسان معتقدند فیسبوک با استفاده از اطلاعات دیتابیسی واتساپ متوجه علایق ، خواستهها ، نیازها و… کاربران میشود و از این اطلاعات برای اهداف تبلیغاتی خود استفاده میکند. عملی که ممکن است مورد پسند بسیاری از کاربرانش نباشد.
رقبای واتساپ
اپلیکیشن پیام رسان واتساپ دارای ۱.۳ میلیارد کاربر فعال در ماه است و از ۶۰ زبان زندهی دنیا پشتیبانی میکند. همچنین روزانه ۵۵ میلیارد پیام در واتساپ ارسال میشود که در کنار یک میلیارد تماس صوتی روزانه و تبادل چهار نیم میلیارد فایل تصویری و یک میلیارد فایل ویدیویی آمار بسیار بالایی ایجاد میکنند. در این میان واتساپ رقبایی نیز دارد. وی چت و وایبر با بیش از ۸۰۰ میلیون کاربر و اسکایپ با نزدیک به ۷۰۰ میلیون کاربر نزدیک ترین رقبای واتساپ از لحاظ تعداد کاربر میباشند. لاین ، تلگرام و هایک نیز در ردههای بعدی قرار دارند. هر چند بسیار بعید است چنین اپلیکیشنهایی بتوانند عنوان محبوبترین پیام رسان را از واتساپ بگیرند.
Source: growtogram
Comments